Tuinonderhoud

Schakel je tuinaannemer gerust in voor tuinonderhoud

Vijvers, bomen, terrassen... Je zou bijna gaan denken dat de tuinaannemer er enkel is voor het zware werk. Dat is zeker niet zo. Een gewone onderhoudsbeurt is een belangrijk deel van zijn taak. Met zijn kennis van zaken en zijn materiaal is dat snel en vakkundig uitgevoerd. Je kan van die gelegenheid bijvoorbeeld ook gebruik maken om een paar nieuwe struiken te laten planten. Zo’n jaarlijks onderhoud van je tuin is heel betaalbaar en je tuin fleurt er ontzettend van op.

Hoe vaak je tuinaannemer je tuin komt onderhouden hangt af van je eigen wensen. De tuinaannemer kan maandelijks of zelfs wekelijks langs komen. Sommige mensen werken graag zelf ook in de tuin en schakelen de tuinaannemer enkel in voor zwaardere klussen of tuinonderhoud waarvoor ze het juiste materiaal niet hebben of dat ze te moeilijk vinden. Dat is allemaal geen probleem!

Snoeien

Snoeien is een belangrijk deel van het onderhoud van je tuin. Hagen, (fruit)bomen en rozen vragen elk om een specifieke snoeiwijze. Verkeerd snoeien kan namelijk grote gevolgen hebben. Bovendien is het geen ongevaarlijk werkje. Reden te meer om een professional in te schakelen. Zoals je boomverzorger of tuinaannemer bijvoorbeeld! Hij beschikt over het juiste materiaal en de nodige expertise om je tuin in topvorm te houden. 

Je haag snoeien, een klus voor je tuinaannemer

Het geheim van een mooie, volle haag? Regelmatig je haag snoeien en onderhouden! Een knappe haag is een combinatie van de correcte snoeitechnieken, de juiste timing en het gebruikte materiaal. Je tuinaannemer weet er alles van.

HAGEN SNOEIEN DOET ZE GROEIEN

Tuinonderhoud: Haag snoeien

Snoeien  is  van  bij  het  eerste  levensjaar heel  belangrijk  voor  je  haag.  Het is  een jaarlijkse  verjongingskuur  en  het  zorgt voor  licht. Zo zal je haag binnenin niet kaal worden. En  het  staat  netjes, natuurlijk. Maar pas op: bij het snoeien van hagen worden fouten niet vergeven! Fout snoeien kan grote gevolgen hebben. Je tuinaannemer weet van wanten. Met zijn ervaring  en  professioneel  materiaal komt hij de haag  degelijk  snoeien. 

Je tuinaannemer neemt ook meteen het snoeiafval voor zijn rekening. Hij neemt het onmiddellijk mee of verwerkt  het tot houtsnippers die je kan gebruiken als bodembedekker tegen onkruid. Handig!

WANNEER HAAG SCHEREN?

Wanneer je best je haag laat snoeien, verschilt van soort tot soortInformele hagen moet je enkel snoeien als ze te groot of er te slordig uitzien. Formele hagen vragen wat meer snoei. Dat zorgt voor een compacte groei. Zo blijft je haag er bossig en weelderig uitzien.

Hoe vaak je je haag moet snoeien, hangt van de soort en het groeitempo van je haag. Over het algemeen kan je stellen dat alle hagen minstens één scheerbeurt per jaar nodig hebben. Laat je informeren door je tuinaannemer, hij weet perfect hoe je haag zal reageren op de snoei en hoe je het gewenste resultaat zal bereiken.

Bomen snoeien, echt iets voor een boomverzorger

Bomen snoeien is in de natuur meestal niet nodig. Maar om zeker te zijn van een fraaie boom in je tuin, laat je hem best af en toe snoeien. Een boom snoeien moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Een verkeerd afgezaagde tak kan grote gevolgen hebben. Bovendien is het snoeien van een boom een gevaarlijke klus. Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional zoals een boomverzorger.

WANNEER MOET JE EEN BOOM LATEN SNOEIEN?

Wanneer je best overgaat tot het snoeien van een boom moet snoeien hangt af van de soort, de grootte en de leeftijd. Vraag gerust raad aan een boomverzorger.

VERKEERD BOMEN SNOEIEN HEEFT GROTE GEVOLGEN

Een boom verkeerd snoeien kan je boom (blijvend) beschadigen. Zo is het geen goed idee om zomaar de top af te zagen, als je boom te groot is. De boom zal dan opnieuw de hoogte ingaan. Inkorten kan er dan weer voor zorgen dat de boom gaat breken. Een boomverzorger kan je informeren over de mogelijke risico’s en met gerichte snoei de risico’s aanzienlijk verkleinen.

bomen snoeien

Boomverzorger in actie in een plataan (Platanus)

JE BOOMVERZORGER ZORGT VOOR HET SNOEIAFVAL

Je boomverzorger kan bovendien ook zorgen voor het snoeiafval. Het kan ter plaatse verhakseld worden en gebruikt worden als bomenbedekker tegen onkruid. Je kan hem ook vragen om het snoeiafval mee te nemen.

WELKE VERGUNNINGEN HEB JE NODIG VOOR HET SNOEIEN VAN EEN BOOM? 

In principe heb je voor bomen snoeien geen vergunning nodig. Wanneer het gaat over het effectief kappen van bomen, moet je meestal wel over een vergunning beschikken. Twijfel je, dan kan je altijd bij een boomverzorger of bij het gemeentehuis informeren.